Dunkirk poster

Relativ recent am vazut Dunkirk, un film adorat de unii, hulit de altii pe motiv ca nu are efecte super ultra, ca nu prezinta faptele ca Saving Private Ryan, sau alte filme asemanatoare produse in USA.

Ca sa fie clar de la inceput, Dunkirk este un film care se concentreaza asupra unui singur aspect din WWII: evacuarea soldatilor belgieni, britanici si francezi de pe plaja din Dunkirk, din timpul Bataliei pentru Franta, din perioada 26 mai - 4 iunie 1940, dupa ce au fost inconjurati de trupele naziste.

Culmea, filmul nu se concentreaza asupra evreilor, nici asupra americanilor, ci asupra soldatilor aliati.

Regia, filmarea, interpretarea actorilor, toate astea te duc in mijlocul bataliei. Te transpun acolo si iti trezesc senzatii pe care nu multe filme le pot trezi. Nu poti sa nu empatizezi cu Tom Hardy cand piloteaza un Spitfire in drum spre Dunkirk, pentru a asigura suport navelor aliate care incearca sa salveze soldatii, dar sunt scufundate pe rand de catre nazisti, si isi pierde pe rand cei doi camarazi care zburau alaturi de el in formatie. Nu poti sa nu empatizezi cu Tommy, interpretat de Fionn Whitehead, care se zbate alaturi de soldatii din alt pluton sa supravietuiasca ofensivei naziste, ascuns intr-o ambarcatiune mica, sau cand inoata in apa plina de combustibilul deversat de la navele scufundate.

Se observa de la bun inceput si pana la final calitatea regizorului si scenaristului Christopher Nolan care a scris si regizat filme de calibru mare (Inception, Batman Begins, Interstellar, The Dark Knight, Insomnia), dar si a actorilor care au dat tot ce au putut pentru recrea atmosfera acelor clipe.

Desi multi il critica, pentru ca nu ar fi un film realist, sa nu uitam, totusi, ca USA produce filme comerciale in mare parte si nu neaparat istorice, care sa respecte intocmai faptele/actiunile/atmosfera perioadei.

Concluzia:

- merita fiecare banut experienta de cinema a acestui film, iar nota de pe imdb (8.2/10) o arata perfect